Hoe kom je als 13-jarig jochie uit Kenia terecht op de TED 2013 conferentie in Californië? En nee, niet als toeschouwer, maar als spreker. Richard Turere uit Nairobi kreeg het voor elkaar: zijn uitvinding 'Lion Lights' werd zo'n succes dat hij het podium mocht betreden met een inspirerende toespraak. Want hij is persoonlijk verantwoordelijk voor minder dode leeuwen en meer tevreden boeren.
Turere groeide op in Nairobi, de hoofdstad van Kenia, waar ze een probleem hebben: de leeuwen uit het Nairobi National Park eten het vee van de boeren op. Met als gevolg dat bijna alle leeuwen gedood worden door de boeren. Twee jaar geleden bedacht de toen 11-jarige Turere daar een vreedzame oplossing voor. Hij zag dat leeuwen schrikken van flitsend licht. Met een paar ledlampjes, een accu en onderdelen van een oude auto, maakte hij automatisch flitsende lichten die leeuwen op een afstand houden.
Dinsdag was de grote dag. Turere hield zijn TED-talk in Long Beach, Californië.
Een jaar eerder mocht Turere al ervaring opdoen. Hij mocht namelijk op zijn twaalfde al spreken op TED@Nairobi, de Keniaanse editie van TED. Na die toespraak werd hij vereerd met een uitnodiging voor de 'grote' TED in Californië. Turere heeft dus al twee TED-talks op zijn naam staan.
Filmpje