De Russische buschauffeur Aleksei Volkov is uitgegroeid tot volksheld omdat hij niet remt voor wegpiraten. Integendeel: hij ramt gewoon door. Strafbaar is hij niet: hij maakt zelf geen formele verkeersfouten.
In Rusland is gevaarlijk rijgedrag aan de orde van de dag. Volkov werkt voor een busmaatschappij en krijgt er dus dagelijks mee te maken. Uit protest tegen de rijstijl van zijn mede-weggebruikers heeft hij besloten niet langer te remmen als hem weer eens de weg wordt afgesneden. Zijn bus parkeert hij pardoes tegen de wegpiraat in kwestie. In totaal knalde hij zo al op ruim honderd onbeschofte weggebruikers. Het leverde hem de geuzennaam 'De Straffer' op.
Dat zijn bus ook zelf schade oploopt vindt zijn werkgever geen probleem, vertelt de bestrijder van onrecht op het wegdek aan RedHotRussia. "De bus loopt meestal maar weinig schade op. Maar laatst reed ik tegen een truck aan van drie ton en raakte de voorbumper ernstig beschadigd. Dan wachten ze tot de verzekering heeft uitbetaald." Ook de getroffen wegpiraten zelf klagen over het algemeen weinig. Ze weten dat ze schuldig zijn en in Rusland rijden veel professionele weggebruikers met een dashboardcamera, waardoor dat ook in de rechtszaal aantoonbaar is.
Dat het met de vele maniakken op de Russische wegen nodig is om met een camera rond te rijden is natuurlijk een triest gegeven. Maar dat er een compilatie uit de mooiste heldenacties van de Straffer uit voortkomt is wel een mooie bonus. Filmpje