Een 58-jarige Amerikaanse gevangene is vandaag vrijgelaten nadat hij 29 jaar lang onschuldig had vastgezeten. Een nieuwe dna-test bewees dat iemand anders de moord heeft gepleegd waarvan Randolph Arledge was beschuldigd.
In 1984 werd Arledge tot 99 jaar veroordeeld voor de moord op een vrouw in Texas. Het slachtoffer was half ontkleed gevonden op een landweg. Ze was meer dan veertig keer gestoken met een mes.
Arledge werd schuldig bevonden nadat twee kennissen hadden getuigd dat hij pochte over een steekpartij. Ook zeiden ze dat ze bloed op zijn kleren en mes hadden gezien. Vorig jaar werd er een nieuwe dna-test uitgevoerd op een haarnetje dat in de auto van het slachtoffer was gevonden. Daarop bleek genetisch materiaal van een andere man te zitten. Bovendien trok een van de getuigen zijn verklaring in en zei dat hij had gelogen omdat hij ruzie had gehad met Arledge.
Arledge werd vanmiddag geboeid in de rechtszaal gebracht, maar mocht die als vrij man weer verlaten. Een van de eerste dingen die hij deed na zijn vrijlating, was zijn kinderen omhelzen. Zij waren 4 en 7 jaar oud toen hij werd opgesloten. Aan de onterechte veroordeling kan Arledge veel geld overhouden: Texas betaalt 80.000 dollar uit per jaar dat iemand onterecht vastzat. Dat komt neer op ruim 2,3 miljoen dollar.