‘De dame van Orange zei dat de maandafrekening iets hoger was dan normaal,’ vertelt huisschilder en behanger Chris Wilson. ‘Toen ze vertelde dat het bijna 8500 euro was, kreeg ik een hartaanval. Het enige dat ik anders dan andere maanden had gedaan is dat ik een tv-programma van 43 minuten had gedownload. Als dat 7500 euro moet kosten, was het goedkoper geweest om ernaartoe te vliegen en te kijken hoe programma gefilmd werd.’
Orange claimt dat Wilson zelf de hoge rekening heeft veroorzaakt met het downloaden van films en tv-programma’s. Wilson ontkent dat, maar stelt dat zelfs al had hij dat gedaan, de rekening nog steeds bizar hoog is.
Telecom toezichthouder Ofcom heeft al gewaarschuwd dat de zogenaamde ‘rekening-shock’ nog vaak zal toeslaan nu steeds meer mensen internetvriendelijke smartphones hebben.
Wilson zegt dat hij de rekening niet kan betalen en de schuld zijn bedrijf in gevaar brengt. Zijn geval staat niet op zich. Clare Harrison kreeg een rekening van ruim €6000,- voor de downloads op haar telefoon. Orange accepteerde dat ze de data niet willens en wetens had gedownload en verminderde het bedrag, maar ze moest toch nog ruim €600,- betalen.
Orange bood ook Wilson een reductie van €3000,- aan, wat betekent dat hij nog steeds met een rekening zit van €5500,-. Volgens Orange wordt Wilson afgerekend op de 9000 megabytes die hij downloadde terwijl hij een account heeft voor 750 megabytes. ‘We hebben hem een redelijke regeling geboden, maar die heeft hij geweigerd.’ Het ziet er naar uit dat Wilson de pineut is.