In La Quebrada vindt elk jaar in september het ‘Gastronomisch festival van de kat’ plaats, waarop herdacht wordt hoe de eerste slaven – naar verluid- alleen konden overleven door het eten van kattenvlees. In de boerengemeenschap ten zuiden van Lima is er tijdens het festival muziek, er wordt op straat gedanst en overal staan stalletjes waar kat geserveerd wordt.
Dozijnen katten worden speciaal voor het festival gefokt en verwerkt in allerlei Peruaanse recepten. Er is kattenstoofpot en gegrilde kat met de plaatselijke kruiden. Drommen nieuwsgierige festivalbezoekers zijn benieuwd naar de smaak van het kattenvlees dat erg op konijn schijnt te lijken. En vergeet de oesters of de neushoornpoeder maar; hier gelooft men dat kattenvlees een afrodisiacum is.
De meeste Peruanen echter, zien katten als huisdieren, niet als voedsel. Dit jaar werd bij het festival dan ook geprotesteerd door dierenrechtenactivisten, die ‘moordenaars’ scandeerden, en borden meedroegen met leuzen als: ‘Katten zijn door God geschapen’.
Maar met de vele urgente problemen die Peru kent, als armoede, onrecht, corruptie en misdaad, staan de dierenrechten nog niet hoog op de agenda.