De Amerikaanse marketmaker Knight Capital verliest in 30 minuten $440 miljoen en moet nu op zoek naar een overnamepartner.
Knight Capital, een marketmaker in Amerikaanse aandelen, heeft door een ‘softwarefout’ ruim $440 miljoen verloren. Knight stond bekend als één van de meest betrouwbare marketmakers op Wall Street. De koers van het aandeel Knight Capital is sinds het incident op woensdag met ruim 75 procent gekelderd.
Knight Capital had in 2011 nog een omzet van €1,1 miljard en maakte €110 miljoen winst. Door de software fout is Knight in 30 minuten tijd vier keer de winst van vorig jaar kwijt. Knight Capital is de grootste handelaar in Amerikaanse aandelen met een marktaandeel van 17,3 procent op de New York Stock Exchange (NYSE) en 16,9 procent op de NASDAQ.
Op 1 augustus tussen 9:30 en 10:00 Eastern Time begon een algoritme van Knight Capital een groot aantal orders te plaatsen in 150 verschillende aandelen. Nanex, een bedrijf dat tot op de milliseconde gegevens over de aandelenmarkt verzameld, laat zien dat er ‘iemand’ koopt voor de laatprijs en verkoopt voor de biedprijs. Met andere woorden Knight kocht voor een hoge prijs en verkocht voor een lagere prijs. ‘Do that 40 times a second, 2400 times a minute, and you now have a system that’s very efficient at burning money,’ constateert Nanex droogjes.