Na de ophef die woensdag ontstond over het vlaggenprotocol van de gemeente Amsterdam wappert sinds donderdagochtend de Nederlandse vlag naast die van Europa en die van Amsterdam op het stadhuis in de hoofdstad. Het is de bedoeling dat de drie vlaggen voortaan elke werkdag worden gehesen. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Volgens de zegsman is nu 'het plaatje compleet'.
Woensdag ontstond er ophef over het vlaggenprotocol in de hoofdstad. Het stadsbestuur had besloten elke werkdag de Europese vlag te hijsen boven het stadhuis. De Nederlandse vlag bleef zoals gebruikelijk alleen op officiële feestdagen te zien.
De PVV stelde Kamervragen over de kwestie. Volgens de partij was de actie 'typerend voor de eurofiele VVD'. PVV-leider Geert Wilders riep demissionair premier Mark Rutte (VVD) op zijn partijgenoten te corrigeren. 'Onze vlag weg uit onze hoofdstad, wie kan zoiets verzinnen!'
In Den Haag hangt op elk overheidsgebouw een Europese vlag. Zo wappert op het Tweede Kamergebouw zowel de vlag van Nederland als die van Europa. In Amsterdam is dat vrij ongebruikelijk, maar daarin komt nu verandering.
'De Nederlandse vlag mag nu elke dag op het stadhuis wapperen. We zijn blij dat dit duidelijk is geworden, dus dat hebben we meteen gedaan,' aldus de woordvoerder.