Negen van de vijfentwintig politiekorpsen nemen soms het rijbewijs in van fietsers die te veel hebben gedronken. De wet schrijft echter voor dat dit alleen mag als een motorvoertuig wordt bestuurd.
Agenten mogen het rijbewijs niet invorderen van iemand die dronken die op zijn fiets zit, bevestigt het Openbaar Ministerie maandag in het Nederlands Dagblad. Toch is dit gebeurd bij de korpsen Brabant Zuidoost, Drenthe, Flevoland, Gooi- en Vecht­streek, Groningen, Limburg-Zuid, Twente, Utrecht en Zaanstreek-Waterland. Zij staan volgens de krant ook achter dit beleid.
De korpsen interpreteren de wet verschillend. Het ene korps beroept zich op artikel 8 van de Wegenverkeerswet en stelt op basis daarvan dat het rijbewijs mag worden geconfisqueerd. Andere korpsen kijken verder naar artikel 164, dat voorschrijft dat dan wel sprake moet zijn van een motorvoertuig.
Dat negen korpsen zeggen dat het wel mag, verbaast Ernst Koelman van het verkeersteam van het landelijk parket. “Er zijn dus korpsen die slecht geďnformeerd zijn over de Wegenverkeerswet of die de regels anders interpreteren”, zegt hij in het ND.
Volgens diverse korpsen mag het rijbewijs wel worden ingenomen, maar bepaalt het Openbaar Ministerie of en wanneer het rijbewijs wordt teruggegeven. Alle korpsen benadrukken dat dit uitzonderlijke gevallen zijn, die maar enkele keren per jaar voorkomen.
De Raad van Korpschefs zegt dat dit niet uitmaakt. “Waar het om gaat is dat de vordering van het rijbewijs in dit geval een onrechtmatige strafvordering is. Daar zouden alle korpsen van op de hoogte moeten zijn”, zegt een woordvoerder in de krant. Er is wel een uitzondering op de regel. “Wanneer de verdachte een alcoholverleden heeft, dan is de politie wel gerechtigd om het rijbewijs in te nemen. Dit gebeurt dan op basis van recidive.”