Tijdens een alcoholcontrole in BelgiŽ zijn twee fietsers hun rijbewijs kwijtgeraakt omdat ze teveel gedronken hadden. Het overkwam de fietsers in Roeselare, zo meldt de politie.

De mannen hadden juist de fiets gekozen omdat ze hadden voorgenomen een flinke pint te nemen. Toen ze bij een blaastest door oom agent hun rijbewijs moesten inleveren, waren ze meteen weer 'nuchter'.

In BelgiŽ geldt deze wettelijke regel anders dan in Nederland. ''Als fietser ben je een bestuurder van een voertuig en val je onder dezelfde regels als een bestuurder van een auto. Maak jezelf als zwakke weggebruiker nog niet meer kwetsbaar", benadrukt de politie via de eigen Facebookpagina''.

In Nederland zal de politie een rijbewijs niet mogen afpakken wanneer je dronken op je fiets wordt staande-gehouden. Wel kan de politie een rijverbod voor de auto opleggen. Maar wettelijk gezien mag je ook in ons land niet dronken op je fiets rijden. Eigenlijk schrijft de wet voor dat je niet meer dan 0,5 promille in je bloed mag hebben, net als in de auto of motor.

U kunt als fietser worden veroordeeld als u het verkeer in gevaar brengt of hindert. Of een verkeersongeval veroorzaakt waarbij iemand overlijdt of zwaar lichamelijk gewond raakt. Dit staat in artikel 5 en 6 van de Wegenverkeerswet 1994.