Kroketjes, friet en andere vette rommel. Vaste prik in Britse schoolkantines. De 9-jarige Martha Payne uit Schotland kan er over meepraten. Ze houdt een blogje over haar kantine-eten bij, tot onvrede van de plaatselijke politiek. Eerst verboden ze haar nog foto's te maken, maar na een Twittertirade komen ze daar toch op terug. Martha was soms zo ontevreden over het eten, dat ze besloot er foto's van te maken en die op haar blog te zetten. Maar dat is nog niet alles. Ze haalt het eten ook door haar Food-o-Meter en beoordeelt
de maaltijd zo op een aantal punten. Smaak, gezond of niet, hoeveel hapjes, hoeveel haren, niets ontgaat Martha.
De gemeente Argyll and Bute heeft het niet zo op de blog van Martha en daarom verboden ze haar gisteren nog foto's te maken van lunches op haar school. De culinair expert van 9 schreef gisteren op haar blog- die inmiddels meer dan 2 miljoen keer is bekeken- dat ze haar fotocamera niet meer mee mag nemen naar school. "Tijdens rekenen moest ik naar het kantoor van de directeur. Ze zei dat ik geen foto's meer mag maken, omdat er iets in de krant had gestaan."
Toen mensen op Twitter hoorden van het verhaal van Martha en het verbod van de gemeente, ontstond er een ware hetze tegen Argyll and Bute. De gemeente besloot daarop dat Martha haar uit de hand gelopen hobby toch voort mag zetten.
Gelukkig is Martha's harde werken niet voor niets. Kort na het openen van haar blog meldde de school dat groente, fruit en brood tijdens de lunch ten overvloede gegeten mag worden.
De blog van Martha was ook buiten Argyll and Bute razend populair. Naast de 2 miljoen bezoekers kreeg Martha ook foto's van lunches uit alle hoeken en gaten van de wereld. Kinderen uit Duitsland, Japan, Finland, Spanje en zelfs Atlanta, allemaal hielpen ze haar. Martha zamelde via haar blog bijna 2000 euro in voor Mary's Meal. Die hulporganisatie zorgt voor eten op school in derde wereldlanden.
Topchef Jamie Oliver is een Martha's grootste fans. Hij stuurde haar een van zijn boeken op en had daar in geschreven: 'Great work! Clever girl, keep it up!'