Een Britse basejumper is, op vakantie op het Griekse eiland Zakynthos, te pletter gevallen nadat hij drie uur lang met zijn parachute aan een rotspunt had gebungeld. Voordat hij ruim 60 meter naar beneden viel, had hij vanuit zijn netelige positie kans gezien uitvoerig met zijn zwangere vriendin te bellen en te sms'en.
Dat bericht de BBC. Het incident deed zich vrijdag voor nabij de plaats Volima in de baai van Navagio, vermaard onder toeristen vanwege een scheepswrak. Het slachtoffer, de 42-jarige Jake Simkins, had gevraagd of zijn vriendin vanuit het hotel de hulpdiensten wilde waarschuwen. Die bleken niets voor hem te kunnen doen.
Een windvlaag werd Simkins uiteindelijk fataal. Daarbij brak het stuk steen af waaraan zijn parachute hing, waarna hij vanaf de rotswand op het strand van Navagio stortte. Voor het zover was, zou Simkins zijn vriendin hebben verteld dat hij niet gewond was en dat hij alleen wat last had van een van zijn benen. 'Hij zei haar dat ze rustig moest blijven, zich geen zorgen moest maken', zegt een woordvoerder van de plaatselijke politie in The Telegraph. 'Hij raadde haar zelfs aan zich in te smeren met zonnebrandcrème en in de zon te gaan liggen.' Volgens een Griekse omstander maakte hij grapjes terwijl hij haar aan de lijn had.
De BBC laat een Nederlandse ooggetuige aan het woord, Corné van der Eerden, die de toedracht beschrijft: 'We hoorden een klapperend geluid en zagen toen een man die aan het skydiven of parachutespringen was. Hij kwam tegen de rotswand aan, op een meter of 60 hoogte. Ik riep hem en hij zei dat hij dacht dat hij zijn been had gebroken. Hij zei dat hij zijn mobiele telefoon bij zich had en zijn vrouw ging bellen. Ik zei dat hij voorzichtig moest zijn, waarop hij zei dat hij stevig zou blijven hangen.'
Nabestaanden hebben in verschillende Britse media kritiek geuit op de Griekse hulpdiensten, die geen helikopter konden of wilden sturen. Simkins was een ervaren parachutist die als basejumper meer dan veertig sprongen had gemaakt, waaronder driemaal op de plek waar hij aan zijn eind zou komen. Hij was lid van de British Parachute Association.