Onderzoekers van de Universiteit van Bristol ontdekten dat maïswortels geluiden voortbrengen. Ze reageren ook als diezelfde klanken op hen afgevuurd worden, schrijft The Sunday Times.
Volgens de wetenschappers wordt er vanuit de wortels van de maïsplant een soort geklik geproduceerd. Dat geluid kan het menselijk gehoor niet waarnemen, maar wordt opgevangen door lasers.
De onderzoekers vuurden via luidsprekers op eenzelfde frequentie en tempo het 'geklik' op de wortels van de planten af, en ontdekten dat die naar het geluid toegroeiden. Wanneer het geluid werd stopgezet, produceerden de wortels opnieuw het 'geklik'.
De exacte functie van het geluid is niet bekend, maar professor Biologie Daniel Robert (Bristol University) denkt aan een vorm van communicatie tussen de wortels.
Los van het Britse onderzoek, ontdekten Australische wetenschappers ook al dat peperplanten reageren op bepaalde geluiden. Evolutionair bioloog Monica Gagliano van de University of Western Australia, wijst erop dat de wetenschap in kaart bracht hoe planten reageren op licht of chemische stoffen produceren om zich te beschermen, maar dat nu voor het eerst is bewezen dat planten geluid maken en hun gedrag eraan aanpassen.