Een 72-jarige vrouw uit Noorwegen is veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf omdat ze het leven van haar, nu overleden, echtgenoot minimaal 41 jaar tot een hel heeft gemaakt. Van 1969 tot 2010 maakte ze psychisch en mentaal misbruik van de man. Zonder enige provocatie van haar man viel de vrouw hem bijvoorbeeld voor het oog van de kinderen aan.
Het verhaal kwam aan het licht toen de vrouw om onverklaarbare redenen haar man aangaf voor vermeende intimidatie. Kort nadat de politie een onderzoek was begonnen kwamen de andere feiten boven tafel drijven en werd de zaak omgedraaid. De man is verleden jaar overleden maar volgens de kinderen was het misbruik al aan de gang vanaf eind jaren 60.
De man heeft volgens de rechtbank onder een voortdurende dreiging van geweld en intimidatie moeten leven. De aanklagers lieten weten dat hij in de kelder moest leven en hij geen toegang tot de keuken, badkamer of het toilet kreeg. Verder werden zijn kleren in stukken geknipt en uit het raam gegooid en hield de vrouw zijn medicijnen achter. Hij kreeg zijn post niet, mocht geen telefoon gebruiken, werd regelmatig bespuugd door de vrouw en bewerkt met een ijzeren staaf.
De beslissing over de gevangenisstraf door de rechtbank in de Noorse Salten regio was unaniem.