De onderwijstak van vakbond CNV wil dat scholen leerlingen niet langer een jaar over laten doen als zij slechte cijfers halen. Het is beter tijdens de zomervakantie of buiten schooltijd extra bijlessen te volgen, bepleit de vakbond.
Hierdoor zouden leerlingen hun tijd niet verdoen met het herhalen van vakken waar zij wel goed in zijn en dat scheelt ook geld, meldt CNV. Dit geld kan vervolgens in de extra bijlessen worden gestoken.
De vakbond denkt dat leerlingen beter gemotiveerd blijven als zij geen jaar over hoeven te doen. ‘Kinderen staan stil in hun ontwikkeling. Dat is ook slecht voor de kenniseconomie,’ zegt Michel Rog, voorzitter van CNV Onderwijs.
Elk jaar blijft zo'n 5 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs zitten. Dit zijn zo’n 50.000 leerlingen per jaar. Het doubleren kost de staat volgens CNV jaarlijks 350 miljoen euro.
Voor leerlingen die in diverse vakken niet goed zijn, moet het volgens de vakbond wel mogelijk blijven een schooljaar opnieuw te doen, maar dan wel in overleg met ouders, leerlingen en school, aldus de CNV.
Onderwijsbond AOb steunt het plan van CNV, maar vindt wel dat leraren extra moeten worden betaald als zij in hun vrije tijd bijlessen moeten geven.