Een Amerikaanse vrouw die tot de islam is bekeerd, heeft een schadevergoeding van tegen de 4 miljoen euro gekregen omdat ze is gepest op haar werk.
Vorige week dinsdag oordeelde de lokale rechtbank dat de werkgever van de vrouw, de telecomgigant AT&T een “vijandige werkomgeving” had gecreëerd. Daarvoor werd het bedrijf verplicht om bovenop de schadevergoeding voor de direct geleden schade van 90.000 euro, ook een bedrag van tegen de 4 miljoen euro voor de indirect geleden schade te betalen, zo meldde persbureau Reuters afgelopen weekend.
Vanaf het moment dat Susann Bashir, een 41-jarige getrouwde vrouw uit Kansas City, zich bekeerde tot de islam in 2005, werd ze bij haar werk geplaagd door managers en collega’s. Ze werkte toen al zes jaar als systeembeheerder bij het bedrijf. Toen ze een hijab, een religieuze hoofddoek, ging dragen en de moskee elke vrijdag ging bezoeken, werden de pesterijen volgens haar woordvoerder alsmaar erger.
Collega’s begonnen de 41-jarige getrouwde vrouw uit te maken voor “terrorist” en zeiden dat ze naar de hel zou gaan. Een manager vroeg haar herhaaldelijk om haar hoofddoek af te doen. Een keer probeerde hij de vrouw volgens de aanklacht zelfs van de hoofddoek te ontdoen.
In 2010 was voor Bashir te maat vol en diende ze een formele klacht in voor discriminatie, waarna ze werd ontslagen. Volgens de jury was het niet duidelijk of dit ontslag het gevolg was van de klacht. Wel gaven ze de vrouw gelijk in de beschuldigingen van discriminatie.
Marty Richter van AT&T heeft tegenover Reuters verklaard in beroep te willen gaan tegen de uitspraak. Richter herkent zich niet in het door de jury afgeschilderde beeld: “AT&T is een nationaal erkende leider in diversiteit en tolerantie bij werknemers, iets waar we erg trots op zijn.”