Een gepensioneerd boerenechtpaar uit het Belgische Zwevegem heeft een voorwaardelijke celstraf gekregen voor het pesten van hun eigen kinderen.
De treiterijen begonnen door een slepende ruzie. In 2003 ontstond de onenigheid toen het echtpaar hun landbouwbedrijf overlieten aan een zoon. De vader zou er volgens afspraak gratis blijven werken, ook werd vastgelegd dat het echtpaar er kosteloos mocht blijven wonen. Toen de zoon een relatie kreeg met een vrouw, liep het mis.
Het echtpaar zou met hun kinderen hebben afgesproken dat zij vrijgezel zouden blijven. Zo wilde het echtpaar het familievermogen beschermen. De ouders pestten hun kinderen onder meer door het saboteren van landbouwmachines, dagelijks ongevraagd op het erf lopen en roddels verspreiden over hun zoon en zijn broer.
Toen de zoons het niet meer pikten, sleepten ze hun ouders voor de rechter. Die gaf hen boetes van 250 en 1100 euro. Het echtpaar ging daartegen in beroep.
Het Belgische gerechtshof oordeelde vandaag echter dat een boete te mild is en wilde een duidelijk signaal afgeven om de kinderen gerust te stellen. Ook heeft het hof laten meewegen de kinderen langdurig zijn gepest met ernstige psychische schade tot gevolg.
Volgens het hof is de 67-jarige moeder de leidende figuur. Ze kreeg een voorwaardelijk gevangenisstraf van drie maanden met een proeftijd van drie jaar. De vader (69) kreeg een maand voorwaardelijk opgelegd.