Stalkende bejaarden? Een bejaard echtpaar zou hun buren in het Limburgse dorp Maria-Hoop dusdanig 'geterroriseerd' hebben, dat het is opgepakt en vastgezet. Hun advocaat spreekt er schande van.

De bewoners van het dorp Maria-Hoop in Limburg zeggen dat de pesterijen al jaren voorkomen, maar pas sinds een maand is wijkagent Frank Puts bezig met een onderzoek naar het paar. De eerste gevallen zouden zelfs al in 2009 hebben plaatsgevonden. Nu, acht jaar later, zijn er volgens de wijkagent zeker twee aangiftes gedaan. ,,Ik kan niet op de details ingaan, maar wat hier gebeurd is, dat kan echt niet'', zegt Puts tegen De Limburger.

Volgens de buurtbewoners schijnt het echtpaar met lampen op de huizen, plaatsen ze camera's die alles in de gaten houden, wordt er de hele dag harde muziek gedraaid en bellen ze mensen op die nét het huis uitgaan. ,,En als je dan terug naar binnenging om op te nemen, werd er snel opgehangen", aldus twee buurtbewoners tegenover de krant.

De pesterijtjes gebeurden volgens de wijkagent stelselmatig en opzettelijk. Er zou zelfs gedreigd zijn met rechtszaken. Een onderzoek van de politie resulteerde in een arrestatie vorige week. Eerst werd de 72-jarige man aangehouden, daarna zijn 69-jarige echtgenoot. Inmiddels zijn ze weer op vrije voeten: er wordt nader onderzoek gedaan. Advocaat van het stel Ludo Hameleers vindt de arrestatie schandelijk: ,,Dit bizarre verhaal gaat een staartje krijgen. Iemand arresteren, vlak voordat hij naar de kerk gaat. De arrestatie gebeurde nog net niet met een arrestatieteam."

Verder onderzoek moet uitwijzen of het stel dan ook echt verantwoordelijk is voor de vele pesterijen en stalkingpraktijken. Wijkagent Puts is echter duidelijk: ,,Buurtbewoners hebben er jaren onder geleden. Dit is geen burenruzie. Het is eenzijdig. Ik moest hier iets mee. In mijn wijk geen gezeik."