In de Zwitserse Medelvallei ligt een goudvoorraad van naar schatting 900 miljoen euro klaar om gewonnen te worden. Maar de 450 bewoners peinzen er niet over hun geliefde leefgebied open te breken met de pikhouweel.
Mijnbouwbedrijven kijken likkebaardend naar de bijzondere berg in Zwitserland. Die bevat waarschijnlijk de grootste hoeveelheid goud op Europese grond en zou de eerste goudmijn kunnen worden van Zwitserland.
Ware het niet dat de bewoners van de aanpalende Medelvallei moeten instemmen met ontginning. En begin deze maand stemde 80 procent van de stemgerechtigden daar tegen in een referendum. Dat moest een Canadees mijnbedrijf groen licht geven om met de mijnbouwactiviteiten te beginnen. De tegenstemmers vreesden voor de omgeving en het unieke karakter van het dorp.
En dit terwijl het gebied wel een economische impuls kan gebruiken. De bevolking loopt terug en is zwaar aan het vergrijzen. Een goede broodwinning - zoals een skipiste - heeft de vallei niet, waardoor jonge bewoners de dorpen verlaten op zoek naar werk. De vallei ontvangt jaarlijks alleen enkele toeristen, omdat er kan worden gevist en gejaagd in de zomer en off-piste geskied in de winter.
Geschat wordt dat de vijf dorpen in de vallei een impuls van omgerekend 33 miljoen euro hadden gekregen in de komende tien jaar als de mijn wel geopend werd. Burgemeester Peter Binz is een voorstander van de mijn omdat het de vallei een nieuw leven in kan blazen. “De mijn had ons vers bloed gebracht. We kunnen geen museum blijven; we hebben een toekomst nodig voor onze jeugd,” zo citeert zakensite Business Insider de burgemeeser.
Maar tegenstanders vrezen dat de mijn het landschap zal beschadigen en daarbij de beekjes en rivieren zal vervuilen. Voor de ontwikkeling van de mijn zou vijf miljoen ton aan steen worden verwijderd en het zou resulteren in het bouwen van wegen, gebouwen en andere infrastructuur.
Daarnaast zijn dorpsbewoners bang dat ze hun unieke cultuur verliezen. In de Medelvallei wordt namelijk nog Romansch gesproken, een zeldzame van het Latijns afgeleide taal die 2.000 jaar geleden is overgebracht via Romeinse legioenen die het gebied veroverden.
“Ik wil niet dat veel mensen uit een ander land hier komen werken,” verklaart Iris Monn, een jonge volwassene die werkt voor de lokale overheid en tegen stemde, tegenover Business Insider. "Het is heel vredig in de vallei. Met de mijn zouden er veel auto’s en mensen zijn.”