Nederlanders die in Duitsland willen tanken, doen er goed aan vooral 's avonds of 's nachts naar de pomp te gaan. De brandstof is dan soms enkele centen goedkoper.
De opmerkelijke prijsverschillen zijn ontdekt bij onderzoek dat de Duitse automobilistenorganisatie ADAC maandag bekendmaakte.
Uit steekproeven bij 33 tankstations in 11 steden kwamen grote prijsverschillen aan het licht. Gemiddeld kostte een liter super 's avonds 2,6 cent minder dan 's ochtends. Bij een liter diesel scheelde het 3,3 cent. Extreme prijsverschillen treden 's nachts op: het grootste verschil was 12 cent in München.
,,Achter de ogenschijnlijk hektische prijsveranderingen schuilt een herkenbaar patroon'', zei ADAC-president Peter Meyer tegen de krant Bild. ,,Met een jojoprijsbeleid profiteren de oliebedrijven systematisch van de automobilisten.''
Een woordvoerster van Shell Duitsland wees de beschuldiging van de hand. ,,Wij herkennen ons niet in deze aantijging.'' De prijzen hangen volgens Shell af van de kosten voor geraffineerde olieproducten. Die zijn sinds begin van het jaar fors gestegen. Shell erkent echter dat er de laatste tijd sterke prijswisselingen zijn. ,,Dat is geen verwarringstactiek, maar een gevolg van de harde concurrentie op de Duitse markt.''