Bord. Poolse vrachtwagenchauffeurs worden in Hardinxveld-Giessendam in eigen taal naar de goede route geleid.
In het Zuid-Hollandse dorp Hardinxveld-Giessendam is een verkeersbord met Poolse tekst geplaatst. Dit om tegemoet te komen aan de vele Poolse arbeiders. Kevin Snijders zond via Scoopshot bovenstaande foto in. Volgens hem vinden de dorpsbewoners het bord vooral raar: “Het had toch in het Duits of Engels gekund? Dan hadden ook andere nationaliteiten het bord kunnen lezen.” In het dorp werken behalve Polen veel Duitsers en Roemenen, zegt hij.
Het bord is geplaatst om de vrachtwagens die vanuit het industrieterrein komen, naar de goede weg te leiden. Ze moeten opletten niet op een doodlopende weg terecht te komen. Bij Scheepstimmerbedrijf Da Capo begrijpen ze het het bord wel: “Er komen hier veel vrachtwagens met een Pools kenteken. Voor de chauffeurs is het gemakkelijk om het bericht in hun eigen taal te lezen. Ik heb daar niet zo’n moeite mee”, vertelt een werknemer.

Volgens Snijders komen er steeds meer Poolse arbeiders naar de gemeente. “Dat is soms vervelend.” Vooral in het verkeer stoort hij zich wel eens aan hen. “Als ik ze zie rijden denk ik: kan dat niet anders?” Ook als Snijders in de supermarkt staat fronst hij soms zijn wenkbrauwen. “Ze komen dan met een gigantische groep binnenlopen. Net een buslading.”