Een prentenboek over het waar gebeurde verhaal van twee mannetjespinguins die zich in de dierentuin van New York ontfermden over een bevrucht ei en het jong dat eruit kwam samen grootbrachten heeft onrust veroorzaakt onder ouders van leerlingen van een basisschool in de staat Illinois.
Enkele ouderparen hebben bij de schoolleiding bezwaar gemaakt tegen het boek, dat in de schoolbibliotheek staat. Er is voorgesteld het boek, dat is bedoeld voor kinderen van 4 tot 8 jaar, op de plank met boeken over 'volwassen' onderwerpen te zetten, maar schoolhoofd Jennifer Filyaw houdt tot nu toe voet bij stuk en zegt dat het boek, And Tango Makes Three, tussen de gewone boeken zal blijven staan. Volgens haar is het een schattig boek, dat prima geschikt is voor jonge kinderen.
Een van de ouders die moeite hebben met het boek is Lilly Del Pinto. Aanvankelijk vond ze het naar eigen zeggen toen ze het aan haar 5-jarige dochter voorlas een mooi en leuk boek, maar toen de dierenverzorger ergens halverwege opperde dat de twee pinguÔns, Roy en Silo, verliefd waren klapte ze het abrupt dicht.
,,Natuurlijk weten we dat de kinderen uiteindelijk te horen zullen krijgen over homoseksualiteit, maar daar gaat het niet om", zegt ze. ,,Laat ons alsjeblieft zelf bepalen wanneer onze kinderen daar aan toe zijn. Laat ons onze kinderen zelf opvoeden." Del Pinto zegt dat het boek van haar niet uit de bibliotheek verwijderd hoeft te worden en volgens haar wil ook geen enkele andere ouder dat.
Eerder dit jaar werd bij een bibliotheek in de staat Missouri ook al bezwaar gemaakt tegen het boek, dat op grond daarvan van de afdeling kinderboeken werd verplaatst naar de afdeling non-fictie. Bibliotheekdirecteur Barbara Read zei hiertoe te hebben besloten omdat het boek over een waar gebeurde geschiedenis gaat.