Schagenaar Nico E., boegbeeld van bajesklantenvereniging Bonjo, zit vast in de Dominicaanse Republiek op verdenking van drugssmokkel.
Volgens de Dominicaanse autoriteiten zou E. betrokken zijn bij de smokkel van ruim duizend kilo cocaïne. Het poeder werd op donderdag 15 december in duizend zakken van een kilo elk aangetroffen op vliegveld La Romana in het Caribische land.
Naast E. is een Brit gearresteerd plus vijftien lokale politieagenten die bij de smokkel betrokken zouden zijn. Volgens de krant Dominican Today is er daarnaast nog een Nederlander aangehouden. Die krant meldt ook dat de opbrengst van de deal bedoeld zou zijn om terroristische acties elders in de wereld te financieren.
Dominican Today tekent dit op uit de mond van Rolando Rosado, hoofd van de nationale drugsbestrijdingsdienst in de Dominicaanse Republiek (DNCD), zonder overigens dat Rosado deze stelling onderbouwt. Evenmin gaat de drugsbestrijdingsbaas in op de vraag waar de terreuracties zouden moeten plaatsvinden. De drugs waren op weg naar België.
E. heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij een strafblad heeft en gedetineerd heeft gezeten. Hij is vooral bekend als de man achter Bonjo, een belangenvereniging voor (ex-)gedetineerden. De Schagenaar haalde nadrukkelijk het nieuws toen hij via het blad van Bonjo, waarvoor hij als journalist zeer actief is, een datingbureau voor gedetineerden opzette. Via contactadvertenties konden gedetineerden op zoek naar een geliefde. ’Boef zoekt vrouw’ bleek een groot succes.