Een flinke groep inwoners van Manchester had dinsdag een bijzonder uitstapje. Ze waren uitgenodigd om mee te doen met een drugsinvaltournee van de politie. De 130 deelnemers (inwoners, leden van maatschappelijke organisaties, studenten en zakenmensen) gingen 's ochtends om half vijf op pad.
De tournee was georganiseerd door de politie en had als bedoeling om burgers te laten zien dat er veel wordt gedaan tegen drugsoverlast. "De realiteit is dat we 's ochtends vroeg deuren intrappen en binnenvallen bij huizen. Dan krijg je te maken met schreeuwende kinderen, die vanzelfsprekend bang zijn. Maar dat doen we om mensen te pakken die zich bezighouden met drugshandel", aldus een woordvoerder tegen een BBC-correspondent.
De politie van Manchester heeft de operatie 'Dapper' genoemd, omdat ze willen dat het gezien wordt als "iets stoers om aan mee te doen". De mensen die meededen aan de tournee noemden het volgens een BBC-correspondent "een erg positieve ervaring" en waren gerustgesteld over de inzet van de politie om criminaliteit aan te pakken. Ze reden in minibusjes achter de politiebussen aan die bij de invallen werden gebruikt.
Tijdens de tournee werden 100 invallen gedaan en 75 mensen opgepakt. Er werden drugs gevonden met een straatwaarde van 2000 pond, juwelen en stapels cash geld. De gearresteerden worden verdacht van drugshandel en -bezit. De deelnemers waren positief, meldt de BBC-correspondent. "Het was erg interessant om te zien wat de politie nou eigenlijk doet", zegt Lee-Ann Igbon. De inwoonster van Manchester zegt dat ze er na de tournee meer vertrouwen in heeft dat de drugsoverlast wordt aangepakt.