Goud 'pinnen'? Het kan nu in het Duitse Bocholt, net over de grens bij het Achterhoekse Dinxperlo. In winkelcentrum Arkaden staat naast de broodjesbar van een supermarkt een pinautomaat die geen geld maar goudstaafjes uitkeert.
Anderhalf jaar geleden introduceerde de Duitse bedenker, zakenman Thomas Geissler, de 'gold to go'- automaat in een luxe hotel in Abu Dhabi. Een wereldprimeur.
Inmiddels kunnen de rijke sjeiks in de Arabische Emiraten op acht plaatsen goud uit 'gold to go'-automaten trekken. Las Vegas, Londen, Milaan en Bergamo (ItaliŽ) hebben er ook een. In Duitsland zijn er tot dusverre zeventien geplaatst en er lopen gesprekken over de introductie in Nederland.
Met de komst van de goudautomaten wordt het voor 'de gewone man' mogelijk om te investeren in edelmetalen, aldus het bedrijf Ex Oriente Lux op de website, dat de goudmachines beheert en het goud van erkende firma's betrekt.
De goudmachines worden alleen geplaatst in een goed beveiligde omgeving met camerabewaking en beveiligers. Ze staan op luchthavens, in hotels, banken, bij juweliers en in winkelcentra. Ook in Bocholt is beveiliging.
Uit de Bocholtse automaat zijn zeven verschillende munten en staafjes te pinnen. De goedkoopste is een zilvermunt met momenteel een prijs van 47 euro. De zes andere gouden munten en staafjes (24 karaats) hebben een prijs tot ongeveer 900 euro. Het grootste staafje weegt 20 gram.
Met behulp van een computersysteem verandert de prijs elke minuut, om gelijk te blijven met de prijs van goud op de wereldmarkt.
Goud 'pinnen' gaat eenvoudig. Creditcard of pinpas erin en op een scherm aanklikken wat je wilt hebben. Ook is het mogelijk om met papiergeld te betalen.
Is de totaalprijs hoger dan 2500 euro, dan moet een ID-kaart of paspoort door een scanner. Een maatregel om witwassers af te schrikken.