Vrienden en familie van een 26-jarige rugbyspeler uit Wales moesten waarschijnlijk even wennen toen de man ontwaakte uit zijn coma. Hij verbrak zijn verloving, gooide zijn leven drastisch om en woont nu samen met zijn 19-jarige vriend.
Chris Birch werkte bij een bank toen hij tijdens een training zijn nek brak, een hersenbloeding kreeg en in coma raakte. Voor het ongeluk was hij verloofd en bracht hij zijn weekenden drinkend en sportend door. Toen hij wakker werd haatte hij naar eigen zeggen alles wat met zijn oude leven te maken had. De klik met zijn vrienden was weg en hij vond zijn baan bij de bank niet leuk meer. Ook aan sport kreeg hij tijdens zijn herstel een steeds grotere hekel.
"Ik was homo toen ik wakker werd en dat ben ik nog steeds", zegt Birch tegen de Britse krant The Telegraph. "Het klinkt gek, maar ik voelde me gelijk anders. Ik was niet meer geďnteresseerd in vrouwen." Birch heeft zich naar eigen zeggen nooit aangetrokken gevoeld tot een man en had nooit vrienden die homo waren. Toch was hij er gelijk zeker van dat hij op mannen viel.
Birch besloot zijn leven radicaal om te gooien. Hij besteedde meer aandacht aan zijn uiterlijk, nam ontslag om een kappersopleiding te gaan volgen en woont nu samen met zijn vriend boven de kapperszaak waar hij werkt. Birch zegt geen moment terug te hebben verlangd naar zijn oude leven. "Ik ben niet meer wie ik was, maar ik zou niks willen veranderen. Ik denk dat ik gelukkiger ben dan ooit, dus ook van het ongeluk heb ik geen spijt."
Volgens Joe Korner van de Britse Stroke Association komen gedragsveranderingen vaker voor na een hersenbloeding, omdat de hersenen nieuwe neurologische verbindingen aanmaken. "Daardoor kunnen eigenschappen opgewekt worden waar mensen zich niet bewust van waren, zoals een accent, taal of misschien een veranderende seksualiteit."
Foto