De 90-jarige onheilsprofeet en predikant Harold Camping is gestopt met werken. Hij zal geen voorspellingen meer doen over wanneer het einde der tijden aanbreekt. Dat zegt een documentairemaker die Camping maandenlang volgde in een interview met de Christian Post.
Camping beweerde aan de hand van ingewikkelde berekeningen, gebaseerd op de Bijbel, dat hij wist wanneer de aarde aan zijn laatste dagen zou beginnen. De eerste keer noemde Camping 21 mei 1988 als datum voor de apocalyps, toen 6 september 1994 en daarna 21 mei van dit jaar.
Een wereldwijde postercampagne maakte mensen attent op zijn 21 mei-voorspelling. Toen die niet uitkwam, beweerde Camping dat hij een rekenfout had gemaakt. De juiste datum zou 21 oktober zijn, maar ook toen draaide de wereld gewoon door.
De documentairemaker Brandon Tauszik sprak Camping uitgebreid op 16 oktober, vijf dagen voordat de aarde volgens Camping zou vergaan.
In het gesprek vertelde Camping dat hij niet langer in staat is om het christelijke radiostation Family Radio te leiden. Ook was hij volgens Taszik toen al onzeker over de datum waarop de wereld zou vergaan. God heeft niemand de macht gegeven om precies te weten wanneer de apocalyps plaatsvindt, zei hij. Dat is opmerkelijk omdat Camping er in september nog zeker van was dat het 21 oktober echt ging gebeuren.
De predikant zit sinds juni thuis, nadat hij een beroerte had gekregen en in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Volgens Tauszik is Camping nog steeds erg teleurgesteld dat de apocalyps op 21 mei niet plaatsvond. Na 21 oktober heeft Camping de pers niet meer te woord willen staan.