De snelle opmars van zonne-energie kent ook schaduwkanten. De schone energie leunt zwaar op loodbatterijen en kan in potentie meer dan 2,4 miljoen ton loodvervuiling veroorzaken in China en India. Dat blijkt uit een onderzoek dat verschijnt in de september-editie van het Amerikaanse tijdschrift Energy Policy.
Loodvergiftiging veroorzaakt uiteenlopende gezondheidsproblemen, zoals schade aan het centrale zenuwstelsel, de nieren, en de vruchtbaarheid, maar ook hart- en vaatziekten. Bij kinderen wordt een hoge loodconcentratie in het bloed in verband gebracht met leerproblemen, hyperactiviteit en gewelddadig gedrag.
De investeringen in zonne-energie leiden in 2022 tot een loodproductie die gelijk is aan een derde van de huidige wereldwijde loodproductie. De onderzoekers die hun onderzoek baseren op officiële overheidsplannen voor de ontwikkeling van zonne-energie, ontdekten ook dat landen die zonnepanelen produceren grote hoeveelheden lood in het milieu lekken door mijnbouw, batterij-productie en recycling. In China gaat het dan om 33% in India om 22%.
Eveneens blijft een groot percentage van nieuwe zonne-energie systemen afhankelijk van loodbatterijen om de energie op te slaan vanwege het gebrekkige stroomnet in deze landen.
De onderzoekers pleiten voor milieucontroles in de batterij-industrie en verbeteringen in de terugname van batterijen, om zonne-energie echt schoon te produceren. Gebeurt dit niet, dan lopen de volksgezondheid en het milieu serieus gevaar.