Huang Nubo, een voormalige hoge ambtenaar en nu vastgoedmagnaat uit China, heeft een voorlopig koopcontract getekend voor de aanschaf van 300 vierkante kilometer in het noordoosten van IJsland. Dat is 0,3 procent van het land.
Het stuk land, een vrijwel onbewoonde wildernis in het toch al dunbevolkte IJsland, zou naar verluidt 6 miljoen euro moeten kosten. Huang zou het willen gebruiken voor een golfbaan en een hotel.
In IJsland is men wat argwanend, zo schrijft The Financial Times. Is er wel zoveel grond nodig voor een golfbaan? Sommigen spreken het bange vermoeden uit dat de aanschaf een poging zou zijn van China om een deel van het strategisch tussen Europa en de Verenigde Staten gelegen IJsland in handen te krijgen.
Het stuk land dan Huang op het oog heeft, ligt niet direct aan de kust, maar wel vlakbij een diepzeehaven. Gedurende de Koude Oorlog waren de wateren om IJsland een gebied waar veel onderzeeërs van zowel de Amerikanen als de Russen zich ophielden. De zeeën rond IJsland zijn vrijwel altijd ijsvrij, maar liggen toch vlakbij de Noordpool waar zich grote hoeveelheden delfstoffen en olie zouden bevinden.
De minister van Binnenlandse Zaken, Ögmundur Jónasson, moet nog over de zaak beslissen, en is zich volgens de krant bewust van eventuele geopolitieke consequenties. IJsland heeft sinds het land bijna kopje onder ging tijdens de economische crisis hard buitenlandse investeringen nodig.
Huang heeft de IJslanders verzekert dat hij louter goede bedoelingen heeft. Hij wil zelfs afstand doen van zijn rechten over het water dat door het stuk land stroomt. Het stuk land bevat een van de grootste gletsjerrivieren van het eiland.