Nieuwvener André van Leeuwen had geen testament. Dus hadden zijn nabestaanden het recht om hem niet in zijn eigen graf te begraven. Dat zegt notaris John Kroes die de belangen van de nabestaanden behandelt.
Van Leeuwen (57) beroofde zich vorige week van het leven. Zaterdag werd hij begraven. Maar niet in zijn eigen graf waarin zijn moeder ligt.
Van Leeuwen kocht de grafruimte in 2003 voor twintig jaar. Mocht hij in die periode dood gaan, dan wilde hij bij zijn vader liggen. In 2005 stierf zijn moeder, met wie André het contact had verbroken. Zij werd bij haar man bijgezet, in het graf van Van Leeuwen dus. Op dat moment greep hij niet in.
In 2010 kwam de Nieuwvener erachter dat zijn graf tussen 2005 en 2009 per ongeluk op naam van Leen Bos heeft gestaan, de executeur-testamentair van zijn moeder. Sindsdien voerde hij een verbeten strijd voor teruggave van zijn graf. Hij eiste dat als hij vóór 2015 zou komen te overlijden, zijn moeder elders moest worden begraven, zodat hij haar plek kon innemen. Na 2015 zouden de graven toch worden geruimd, dus dan was er geen probleem meer.
Zolang heeft Van Leeuwen niet willen wachten. Daarmee plaatste hij de nabestaanden voor een dilemma. Moesten ze hem zijn graf teruggeven of niet? Ze vroegen notaris Kroes om advies. Kroes: ,,De man had geen testamentaire regeling. In Nederland kennen we dan het systeem waarbij de erfgenamen de rechten en plichten krijgen van de overledene.’’ Kroes geeft aan dat er alleen een overeenkomst lag bij de gemeente Nieuwkoop over het toekennen van de grafruimte. ,,Wij hebben de gemeente gezegd dat de familie de overeenkomst niet wenst uit te voeren. Dat recht hadden ze.’’