De Roush Fenway Ford-coureurs Ricky Stenhouse Jr. en Carl Edwards zorgden afgelopen weekend in het Amerikaanse Iowa waarschijnlijk voor de meest ongelooflijke autosportfinish aller tijden. Christian Fittipaldi ging ooit eens in Monza met zijn F1 Minardi over de kop over de finish. Maar wat het ruim 50.000 koppige publiek op Iowa zag overtrof werkelijk alles. Maar de Nationwidewedstrijd op Iowa breekt waarschijnlijk alle ongewilde "finish-records".
Komend uit Turn 4 had Ricky Stenhouse Jr. met zijn Ford Mustang nog maar enkele honderden meters te gaan toen hij plotseling zijn motor opblies. Even toucheerde Stenhouse Jr. de muur, maar teamgenoot Carl Edwards hielp Stenhouse Jr. ongewild aan de zege. Edwards probeerde nog wel om Stenhouse Jr. heen te rijden maar omdat Edwards’ voorruit geheel met olie besmeurd was, torpedeerde hij de Mustang vol van achteren. Daardoor ging Stenhouse Jr. al crashend alsnog als eerste over de eindstreep. Het ruim 50.000 publiek kon hun ogen nauwelijks geloven. Een scenario zoals je dat alleen maar in een videogame vindt werd keiharde realiteit.
Stenhouse Jr: “Als Carl mij niet geraakt had, dan zou ik als tweede over de streep zijn gegaan. Ik wist wel dat ik genoeg momentum had om over de finish te komen. Maar ik was er niet zeker van of ik als eerste of tweede zou eindigen. Uiteindelijk bleek dit dus eerste te zijn.” Stenhouse Jr. had tijdens de slotfase van de wedstrijd wel het idee dat er iets aan zijn auto mankeerde. “Ik had het vermoeden dat er iets met de ontsteking aan de hand was.”
Carl Edwards: “Ik probeerde hem nog te ontwijken maar er was gewoon teveel olie op de baan. De voorbanden gleden gewoon weg. Hij deed gewoon zijn werk, hij bleef me gewoon voor!” Stenhouse Jr: “Natuurlijk wil je niet crashen maar winnen!” Filmpje