Soldaten die bevel kregen een aantal ooievaars weg te krijgen van een vliegveld mochten daarbij hun wapens niet gebruiken. Ze kregen te horen dat ze de vogels maar moesten 'wegkijken'.
De soldaten kwamen in beeld toen er angst ontstond dat een groep van 25 ooievaars de luchtshow 'Airpower 2011' op vliegveld Zeltweg in Oostenrijk afgelopen weekend zou kunnen verstoren.
Organisatoren hadden eerder geprobeerd de vogels weg te lokken met aasvoer, door dus betere voedselgebieden verder weg te creëren en men had zelfs plastic ooievaars neergezet om duidelijk te maken dat ze elders beter af zouden zijn, maar alles tevergeefs.
Experts, die van mening zijn dat een volwassen ooievaar in een straaljagermotor wellicht fatale gevolgen zou kunnen hebben, bevestigden dat de soldaten te horen hadden gekregen hun wapens te laten rusten en de vogels maar 'weg te kijken'.
En de plaatselijke milieubeschermer Siegfried Prinz bevestigde dat 'Operatie Ooievaar' geen grap was.
Hij zei: 'De troepen hebben geobserveerd waar de ooievaars het nou het best naar de zin lijken te hebben, dan verschijnen zij daar en zoeken oog-contact'.
Ze worden zenuwachtig van deze benadering en schijnen zich net op tijd naar andere gebieden te verplaatsen. Als er naar ze wordt gestaard worden ze echt zenuwachtig en het staren intimideert de ooievaars zelfs meer dan het geluid van hun wapen of welk explosief dan ook zou kunnen.
In totaal zijn er 24 soldaten bezig met 'operatie Ooievaar' en dan wel van 5 uur 's ochtends tot 22.00 uur 's avonds. Foto