Een verlamde Amerikaan kan weer staan en zo nu en dan onder begeleiding enkele stappen nemen dankzij shocktherapie.
Dat zeggen wetenschappers van de universiteit van Louisville in Kentucky in het medische vakblad The Lancet. Genezen is de man niet, maar het zou een begin zijn. "Dit is geen genezing, en Rob kan niet echt lopen. Maar afgezien daarvan, deze behandeling kan enorme voordelen hebben", zegt onderzoekster Susan Harkema. "Wanneer mensen een paar minuten per dag kunnen staan, kan dat hun gezondheid enorm verbeteren."
De 25-jarige Rob Summers, een voormalige pitcher van een universiteitshonkbalteam, raakte op zijn 20ste verlamd door een auto-ongeluk. Hij werd aangereden toen hij spullen uit de achterbak van zijn auto wilde halen. De automobilist die hem aanreed, vluchtte en is nooit gepakt. Na elektrische schokken in zijn zenuwstelsel kan Summers nu gewrichten in zijn benen bewegen. Ook heeft hij controle over zijn blaas.
De elektrische stimulatie vervangt de signalen die uit zijn hersens zouden moeten komen. Het apparaatje dat de elektrische sitmulus geeft, is aangebracht in Summers' rug.
Het onderzoek werd betaald door het Amerikaanse nationale gezondheidsinsituut en de Christopher Reeve-stichting. Voormalig acteur Reeve, die vooral bekend werd door zijn rol als Superman, raakte verlamd na een val van zijn paard. Hij stierf in 2004.