In Utrechtse tuinhuisjes schuilen toch geen aanhangers van Al-Qaida of andere terroristen. Althans, daar gaat de gemeente van uit.
Toen twee heren in oranje vestjes in maart de tuinhuisjes op tuinenpark Ons Buiten opmaten, vroegen tuinders waar zij mee bezig waren. De ambtenaren beweerden 'in het kader van de terrorismebestrijding' te inventariseren of iemand in de tuinhuisjes zou kunnen verblijven.
Dat was 'geen voorbeeld van goede communicatie', laat het college weten in antwoord op vragen van GroenLinks-raadslid Hans Botman. Hij had het college gevraagd of er geen nuttigere manieren waren om ambtenaren in te zetten.
Hoewel de ambtenaren niet hielpen bij het opsporen van Osama bin Laden, is hun werk volgens de gemeente erg belangrijk. De metingen zijn namelijk nodig voor een landelijke databank.
Daarin moet staan wie de eigenaar van welk perceel en welk pand is. Dat is volgens de gemeente 'van groot belang' voor de openbare orde en veiligheid, bestrijding van fraude en de voorbereiding van nieuw beleid.