Wat zou jij doen als blijkt dat de deuren van je plaatselijke supermarkt opeens open blijken te staan door een storing en er geen personeel is in de winkel?
Een aardig wetenschappelijk experiment, zou je zeggen, maar daarvan was geen sprake in het Nieuw-Zeelandse Hamilton.
De situatie leidde in het plaatsje tot een fraai staaltje proletarisch winkelen in de Pak’nSave-supermarkt. De winkel zou eigenlijk gesloten zijn op Goede Vrijdag, maar de deuren gingen ’s morgens vroeg gewoon open. Er stond een klant voor de deur, die rustig naar binnen ging, zijn karretje vol laadde en daarna keurig afrekende via het automatisch betaalsysteem. Maar er waren er niet veel die hem hierin volgden, blijkt uit de beveiligingsbeelden van de Pak’n Save-supermarkt. In no time waren er 50 mensen die hun winkelwagentje boordevol laadden. De meerderheid van hen verliet het pand zonder te betalen.
Een van de klanten waarschuwde uiteindelijk de politie, die de winkel sloot. Uiteindelijk bleken twaalf van de pakweg 50 klanten netjes betaald te hebben. De overige klanten wordt gevraagd hun spullen toch te komen betalen. De eigenaar heeft toegezegd dat geld te schenken aan de slachtoffers van de zware aardbeving in Christchurch, eerder dit jaar. Tot nu toe heeft zich echter nog niemand gemeld…