Inwoners van Moskou ergeren zich er gek aan: zakenmannen en rijke Russen die met zwaailichten op de auto de verkeersregels aan hun laars lappen. Maar de nieuwste trend is helemaal bizar. Ga gewoon per ambulance.
De zwaailichten zijn een groot probleem in de grote steden. Bekeuringen worden er nauwelijks gegeven, want het zijn met name hoogwaardigheidsbekleders die het zwaailicht gebruiken zonder noodzaak. Op een speciale site (anti-migalki, migalki is zwaailicht) worden foto's geplaatst van verkeerd zwaailichtgebruik.
Maar nu is er ook een oplossing voor de gewone man met haast. Ambulancebroeders werken maar al te graag mee voor een extra zakcentje. Een telefoontje met de centralist is meestal voldoende. Op de afgesproken tijd brengt een ambulance je met zwaailicht en sirene naar de plek van bestemming. Prijs van een ritje? Ongeveer 1600 roebel (150 euro). Een hoop geld, zeker in Rusland. Maar dé oplossing voor de zakenman die snel naar een belangrijke afspraak moet.
Als je ooit echt ziek bent in Moskou, dan is het maar te hopen dat het gewone verkeer nog rekening met je houdt. Het is al heel normaal om niet meer aan de kant te gaan voor een dikke Mercedes met blauw zwaailicht, laat staan als het gros van de ambulances straks luidruchtige taxi's zijn.
Filmpje