In China levert een lege fles Chateau Lafite Rothschild al gauw duizend euro op.
Wijnproeverijen in HongKong eindigen niet zelden met het kapot slaan van wijnflessen. Wijnmakers propageren dit, om te voorkomen dat de flessen worden verkocht en vervolgens worden gevuld met goedkopere wijn.
Een lege fles Chateau Lafite Rothschild uit het topjaar 1982 levert namelijk al gauw duizend euro op, zo schrijft CNN.
Dure bordeauxwijnen zijn in China zo populair dat er bedragen worden geboden die vele malen hoger liggen dan wat de flessen in Europa doen. Zo bood een Chinees onlangs 50 duizend euro voor een (gevuld) doosje Chateau Lafite Rothschild 2009.
En waar geld is, daar zijn criminelen. In China is een levendige handel ontstaan in lege flessen. Een van de redenen voor de toename in nep-Bordeaux is de Chinese gewoonte om hele dure flessen weg te geven als geschenk of als middel om iemand om te kopen.
Soms doen de vervalsers nog hun best. Een lege fles uit een goed jaar wordt gevuld met wijn uit een iets minder jaar, maar wel van hetzelfde Chateau. Wie zo'n fles krijgt, heeft nog geluk. Soms wordt de fles gewoon gevuld met lokale Chinese wijn.
Hoe belangrijk status wel niet is, blijkt wel uit het feit dat Chinezen door de bank genomen veel liever Australische en Chileense wijnen drinken. Die vinden ze lekkerder, zo stelt een wijnconsultant uit Beijing in het artikel van CNN. Maar status is nu eenmaal belangrijker dan smaak.