Door gebruik te maken van de gebrekkige controle bij zorgverzekeraar VGZ/SIZ heeft een tandartsassistente uit Weert de verzekering bijna negen jaar lang voor in totaal 880.000 euro kunnen oplichten.
In dienst bij een tandarts in Stramproy declareerde Lennie V. (50) vanaf 2002 tot eind 2010 gemiddeld tweeduizend euro per week ten onrechte aan tandartskosten. Zij had een ongelimiteerde aanvullende verzekering.
V. maakte in de administratie van haar werkgever nota's, printte ze uit en verwijderde ze uit het systeem als de rekeningen naar VGZ gingen. En VGZ stortte de bedragen op de bankrekening van Lennie V. Ze liep na negen jaar tegen de lamp bij een aangescherpte controle van VGZ.
Volgens een woordvoerder van VGZ heeft V. voor een bij zorgverzekeraars "ongekend hoog bedrag" gefraudeerd. "In 2009 lichtten 383 mensen de zorgverzekeraars in Nederland op voor 7,5 miljoen euro. Gemiddeld 20.000 euro per geval. V. fraudeerde jaarlijks gemiddeld voor een ton." VGZ wil de schade op de vrouw verhalen, maar van de 880.000 euro die ze achterover zou hebben gedrukt is weinig meer over.
De oplichting in Stramproy is voor VGZ geen aanleiding de controle aan te scherpen. "We hebben sinds enige tijd een systeem om ongebruikelijke declaratiepatronen te detecteren. Het is ondoenlijk om miljoenen nota's allemaal handmatig te verwerken en te controleren. Dat kost kapitalen, die de verzekeringnemers dan moeten betalen.”
Ofschoon V. door een extra netto maandinkomen van dik achtduizend euro jarenlang op zeer ruime voet heeft kunnen leven, is dat volgens haar advocaat Mischa Geeratz niemand opgevallen. V. zou royaal hebben geļnvesteerd in de inrichting van haar huis. Ook heeft de politie kunst en sieraden in beslag genomen. De tandartsassistente zit sinds november in de cel in afwachting van de rechtszaak. Voor die tijd wil Geeratz niet verder ingaan op de kwestie.