Tijdens de jaarlijkse schaaksimultaan in de Tweede Kamer kregen Kamerleden, oud-parlementariėrs en journalisten woensdag een enorm pak op de broek van Anish Giri. De 16-jarige grootmeester won zonder enige moeite alle 29 partijen die hij speelde.
De in Rusland geboren maar in Nederland wonende Giri heeft onlangs nog de nummer een van de wereld, Magnus Carlsen, verslagen tijdens het prestigieuze Tata Steel-toernooi in Wijk aan Zee. Woensdag was de tegenstand van beduidend minder niveau.
Als eerste moest RTL Nieuws-verslaggever Frits Wester eraan geloven, die zich met een vernuftig uitgevoerde variant van de herdersmat in de luren liet leggen. Ook Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Rik Grashoff (GroenLinks) hadden geen schijn van kans.
De meeste moeite had Giri nog met Jan Nagel. De lijsttrekker van 50Plus en vermaard schaker bleef als laatste over, maar bleek in het eindspel ook niet opgewassen tegen het wonderkind, dat schijnbaar onaangedaan de felicitaties in ontvangst nam. Zijn prestatie leverde Nagel een bokaal op, die werd uitgereikt door minister van Volksgezondheid en Sport Edith Schippers (VVD).