Vrouwelijke advocaten uit Rotterdam die cliënten in de gevangenis willen bezoeken, moeten voor zij worden binnengelaten hun bh uittrekken. Beugel-bh's worden vanwege veiligheidsredenen onder een scan gelegd.
Advocaten moeten hun bh uittrekken, deze op een band leggen en aan de andere kant in een hokje weer aantrekken. "Dit alles ten overstaan van publiek, personeelsleden en camera's", zegt de Rotterdamse strafpleiter Inez Weski.
De Rotterdamse Orde van Advocaten acht de nieuwe maatregel onacceptabel. Het Hoofd Beveiliging van een gevangenis in Krimpen aan den IJssel zegt dat detectiepoortjes hoger zijn afgesteld en dat hiervan niet wordt afgeweken, meldt het magazine voor juristen Mr.
Hierdoor gaan de poorten af door de beugels in bh's. De Rotterdamse Orde wil, als er niets verandert, de zaak voorleggen aan de Commissie Gelijke Behandeling. Theda Boersma, lid van de Raad van Toezicht van Rotterdam, meent dat er met de maatregel onderscheid wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen.
Bovendien hoeven vrouwelijke medewerkers van gevangenissen hun bh bij binnenkomst niet uit te trekken. De Orde vindt het merkwaardig dat dit onderscheid wordt gemaakt. "Het is onterecht dat gevangenissen het personeel niet aan de ontkledingseis onderwerpt", zo luidt het standpunt.
Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat iedereen die een gevangenis binnenkomt "piepvrij" moet zijn. "Het metaal dat je bij je draagt moet nu eenmaal worden gescand."