In de periode 16 tot en met 29 september vindt het grootste commerciële wereldwijde luchttransport voor paarden plaats dat ooit voor een evenement werd opgezet. Zo’n 450 paarden vertrekken vanuit Europa naar de Verenigde Staten voor deelname aan de Alltech FEI World Equestrian Games in Kentucky.
Tien speciaal voor paarden uitgeruste vliegtuigen maken vanaf luchthaven Luik in België de reis naar Kentucky. Komende week vertrekt er ook een ‘paardenvlucht’ vanaf Amsterdam. Naast deze Europese vluchten vertrekken er 19 paarden vanuit Australasia en 35 paarden vanuit Zuid Amerika naar Kentucky.
Tijdens de vluchten worden de paarden begeleid door een crew bestaande uit 24 personen, inclusief grooms, begeleiders en veeartsen. De piloten zijn speciaal gebriefd om er voor te zorgen dat het opstijgen en het landen soepeler verloopt dan normaal.
De paarden komen aan in Cincinnati waar ze 42 uur in quarantaine moeten verblijven waarna ze in een anderhalf uur durende reis per vrachtwagen naar Kentucky Horse Park worden vervoerd.