Een team van het Universitair Medisch Centrum in Lyon heeft via de vagina een nier verwijderd bij een zwaarlijvige vrouw. Er werd voor deze, voor Frankrijk unieke, methode gekozen omdat de risico's van een normale kijkoperatie door de laag buikvet bij de vrouw te groot zouden zijn. De vrouw weegt 117 kilo en is 1.60 meter lang.
De uitgenomen nier was door steeds terugkerende chronische infecties verwoest. 'De enorme dikte van de buikwand als gevolg van de laag vet, geeft een groot risico van infectie, en het risico van kneuzingen en littekenbreuk is ook erg hoog', zegt het ziekenhuis.
'Vaginale uitname geeft een sneller herstel en het risico op complicaties is ook kleiner, aangezien de incisies zeer klein zijn.' De post-operatieve pijn is volgens het ziekenhuis 'vrijwel nihil en er zijn geen gevolgen voor het seksuele leven van de patiënten.'
Tot nu toe werd vaginale nefrectomie alleen bij mensen met een normaal gewicht toegepast. Op 1 februari van dit jaar had een ander ziekenhuis in Lyon al de Franse primeur van uitname van een nier via de navel.