Op de luchthaven van Schiphol doet de politie in deze tijd van het jaar gouden zaakjes. Reizigers die nog een verkeersboete hebben openstaan, worden naar de kant gehaald en mogen pas vertrekken als ze eindelijk in hun buidel tasten. Die werkwijze heeft deze maand al 75.000 euro opgebracht. Ontslagnemend Belgisch staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) is vol lof over de aanpak.
"We doen het in feite het ganse jaar door, maar tijdens de drukke vakantiemaanden uiteraard met veel meer resultaat', aldus Robert Van Kapel, woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee op de luchthaven van Schiphol, over de controleacties.
De politie controleert wel alleen maar de helft van de reizigers. Anders zouden de wachtrijen te lang worden. "Meestal betalen ze meteen, om niet het vliegtuig te missen", aldus Van Kapel nog.
Op de Belgische luchthavens vragen ze een vakantieganger ook wel eens eerst een boete te betalen, maar dat blijkt geen automatisme te zijn. "'Wij controleren eveneens via steekproeven de paspoorten van vertrekkende passagiers, waarbij ook wij soms vaststellen dat een boete niet betaald werd", aldus hoofdcommissaris van de luchthavenpolitie Bruno Franckx aan Het Nieuwsblad. "Maar het hangt van de aard en de hoogte van de boete af of we eisen dat die onmiddellijk wordt betaald. Voor een verkeersboete van 50 euro gaan we iemands vakantie niet in het gedrang brengen."
Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) zegt de Nederlandse aanpak met interesse te bekijken. Toch meent hij dat een gelijkaardig project in ons land niet meteen aan de orde is. "Het innen van verkeersboetes is in ons land immers een kluwen van verantwoordelijkheden. Dat vraagt allemaal tijd", aldus de CD&V'er.