In de kantines van drie politiebureaus in Leeuwarden staan sinds kort foto's van voetbalhooligans op placemats. Het gaat om tien aanhangers van Cambuur Leeuwarden die in het Friese bijschrift op de placemats als notoire amokmakers worden omschreven. Advocaat Tjalling van der Goot van een van hen beraadt zich op stappen. Volgens de raadsman is de actie onrechtmatig en willekeurig. Nergens zou te vinden zijn waarom juist deze tien supporters staan afgebeeld. "Het lijkt een moderne vorm van de schandpaal." Bovendien dient de actie volgens hem geen enkel doel omdat er in ieder geval tegen zijn cliŽnt geen strafrechtelijk onderzoek loopt. "Het is dus niet zo dat de fotoīs bestemd zijn om politieagenten attent te maken uit te kijken naar deze personen."

De politiekantine is volgens Van der Groot bovendien een semi-openbaar gebouw. Niet alleen agenten, maar ook receptionisten van de politie, burgerpersoneel en relaties die op bezoek komen, kunnen er terecht. Daardoor zouden de onderzetters een inbreuk op de privacy van de veronderstelde hooligans zijn.
Daarnaast is het volgens de advocaat nog maar de vraag in hoeverre het echt om hooligans gaat. "Zonder bewijs presenteert de politie een aantal mannen als mensen die kennelijk met grote regelmaat problemen veroorzaken bij Cambuur. Ten aanzien van onze cliŽnt ontbreekt werkelijk elk bewijs hiervoor."

In juni tikte de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer de politie in de regio IJsselland op de vingers, nadat het ook foto's op placemats had afgedrukt. Daar ging het echter om veroordeelde veelplegers. IJsselland stuurde ook foto's en gegevens over de veelplegers aan winkeliers en drukte hun afbeeldingen ook af op verjaardagkalenders.

De ombudsman vindt dat de politie zorgvuldiger met privacygevoelige informatie moet omgaan en noemde de ludieke actie met kalenders onbehoorlijk. Ook het gebruik van de term 'veelpleger van de week' als bijschrift bij de foto's ging volgens hem te ver.