Mevrouw Berlusconi is boos. Op haar man Silvio. Voor de zoveelste keer. Want de bij het Italiaanse volk zo geliefde premier wil zijn passie voor het andere geslacht maar niet intomen.

Dit keer betreft haar toorn de lijst met kandidaten van haar eega’s partij (Volk van de Vrijheid, PdL) bij de Europese verkiezingen in juni. Daarop zouden nogal wat namen prijken van beeldschone Italiaanse celebrity's, actrices, en lingeriemodellen. Zoals de 28-jarige, hoogblonde presentatrice Barbara Matera, tevens halvefinalist bij de Miss Italiëverkiezingen in 2000. En de 36-jarige Angela Sozio, die bekend werd door het televisieprogramma Big Brother.

In een open brief aan het persbureau ANSA noemde Veronica Lario, zelf in het verleden ook actrice, die lijst gisteren een belediging van de „geloofwaardigheid van alle vrouwen”. Ze sprak van een „schaamteloos zooitje” en zei dat de lijst „louter bedoeld is ter vermaak van de keizer”.

Premier Berlusconi reageerde daarop gisteren door te zeggen dat zijn vrouw zich waarschijnlijk heeft laten misleiden door de „linkse” pers. Die publiceerde afgelopen dagen een stroom berichten over de vermoedelijke kandidaten op de lijst, waaronder de genoemde schonen. „Ik denk dat ‘Signora’ gelooft wat ze in de kranten heeft gelezen.”

De geruchtenstroom was op gang gekomen na een bijeenkomst vorige week van de PdL met de vrouwen, waar die laatsten een spoedcursus ‘Europa’ zouden hebben gehad.

Lario zegt in haar brief dat haar familie ernstig lijdt onder de passie van haar man. „Wij moeten dit ondergaan. En het doet ons pijn.” Zondag nog woonde Berlusconi een verjaardag bij van de 18-jarige Noemi Letizia, een ondergoedmodel en dochter van een zakenpartner van de premier. Lario: „Dat verraste me. Want hij heeft nog nooit een achttiende verjaardag van zijn kinderen bijgewoond.”

Gisteren werd overigens de officiële lijst gepubliceerd. Alleen presentatrice Barbara Matera stond daar op.