GIESSENBURG – De gemeente Giessenlanden blijft bij haar standpunt dat inwoner Joop van Ooijen de tekst ‘Jezus redt’ van het dak van zijn schuur moet verwijderen.

Dat staat in een brief van de gemeente aan de advocaat van Van Ooijen. Van Ooijen krijgt 8 weken de gelegenheid om de tekst van het dak te verwijderen. Als na deze termijn blijkt dat de letters niet zijn verwijderd, wordt een dwangsom opgelegd van vijfhonderd euro per week met een maximum van 13.000 euro.

Het plaatsen van teksten op het dak moet volgens de gemeente aan twee criteria voldoen: de totale oppervlakte van het opschrift mag niet meer dan 5 procent van de geveloppervlakte bedragen en contrasterende, felle kleuren zijn niet toegestaan. De tekst op het dak van Van Ooijen voldoet aan geen van beide criteria, stelt de gemeente.

Van Ooijen legde een eerdere oproep van de gemeente naast zich neer, nadat verschillende juristen, onder meer in het Nederlands Dagblad, hadden betoogd dat lokale overheden een dergelijke tekst op het dak niet kunnen verbieden. Hij deed er zelfs nog een schepje bovenop door ’s avonds een schijnwerper op de tekst te zetten.

De gemeente stelt nu dat een beroep van Van Ooijens advocaat op de vrijheid van godsdienst, levensovertuiging en meningsuiting, niet opgaat. Deze vrijheden heffen de navolging van andere regels niet op, stelt de gemeente.

Van Ooijen zelf reageert laconiek op de brief van de gemeente. "Voorlopig ben ik nog niet van plan om de tekst er af te halen. Ik heb destijds veel positieve reacties gehad, ook van mensen die in dat wereldje werken. Dat geeft wel een steun in de rug." Of Van Ooijen zich de hoogte van de boete realiseert? "Ja, dat hakt er wel in. Maar ik denk wel dat ik dat risico wil nemen. Eigenlijk maak ik me er niet zo druk over."