Mensen steken de gekste dingen als bladwijzer tussen de boeken van de bibliotheek. Persoonlijke briefjes, rekeningen, zelfs een weinig eerbiedig plakje kaas.

Bibliothecaris Jan Van Herreweghe uit Harelbeke heeft in de loop der jaren een hele collectie aangelegd van vreemde laatjes/wmr/artis/A13_WIJZERS_GIA.MM
.jpg" target="_blank">bladwijzers
. Een vreemde verzameling briefjes en papiertjes is het geworden, en ze groeit nog steeds aan.

"Ik ben ermee begonnen toen ik als stagiair-bibliothecaris in Gent een plakje kaas tussen een boek vond. Dat was gelukkig uitzonderlijk. Maar we werden begin jaren '80 in de vernieuwde bibliotheek van Gent wél vaak geconfronteerd met zoekopdrachten van lezers die per ongeluk iets in hun boek hadden laten zitten. Het was telkens de aanleiding om onze fantasie de vrije loop te laten over wie die lezer nu eigenlijk was."

Het leidde ertoe dat hij de lezers begon op te delen in verschillende categorieën. 'De treinlezers', bijvoorbeeld, die treintickets in de boeken achterlaten. Of 'de milieubewuste lezer', die verpakkingspapier recycleert. Hij heeft er een gewoonte van gemaakt om de boeken bij het inleveren snel te doorbladeren. "Sinds ik zelf bibliothecaris ben in Harelbeke, heb ik de vondsten consequent bijgehouden. Bij de vijftiende verjaardag van de bibliotheek hebben we er zelfs al eens een tentoonstelling rond gebouwd."

Het verbaast hem nog altijd om te zien hoe weinig respect sommige lezers opbrengen voor de boeken. 'Je kan er aan de balie meteen de boeken uithalen die een strandvakantie achter de rug hebben of die gelezen zijn door leners die graag koffie drinken. Maar het absolute toppunt van menselijke slordigheid was wel die snee salami die ik tussen een boek had gevonden."

Zijn collectie bestaat vooral uit papiertjes allerhande. Allerlei schooldocumenten waren tevoorschijn gekomen: van spreekbeurten tot rapporten en schema's van elektrische schakelingen. "En spiekbriefjes natuurlijk. In tegenstelling tot veel leraren vinden wij die wél. Andere belangrijke categorieën zijn kattebelletjes, boodschappenlijstjes en berichtjes aan afwezige huisgenoten. Duidelijk bedoeld om weg te gooien, maar gerecycled als bladwijzer. De vreemdste items uit de verzameling zijn de gebruiksvoorwerpen. Stoffen doekjes om de bril te poetsen of nagelvijltjes."

href="http://www.villafilosofia.nl/p
laatjes/wmr/artis/A12_JAN_HOL.MM.jpg
" target="_blank">Jan Van Herreweghe
is niet de enige bibliothecaris met een passie voor bladwijzers. Zijn Wetterse collega Karel Embrechts heeft ze ook. "We hebben ze hier een tijd in een doos bewaard", zegt hij. "De meest opvallende items waren wel het dollarbiljet, de doktersbriefjes en de rekeningen. Aangezien er blijkbaar ook veel op het toilet wordt gelezen, vonden we ook regelmatig toiletpapier en inlegkruisjes tussen de bladzijden. Gelukkig ongebruikt. En in reisgidsen kom je dan weer steevast toegangstickets van musea of reisfolders tegen, wat erop wijst dat onze boeken vaak de wereld rondreizen."