Een 26-jarige zakkenroller uit Amsterdam is dinsdag tegen de lamp gelopen toen hij de verkeerde tas als doelwit uitkoos. De man dacht in een tram in het centrum van de stad een toerist ongezien van diens portemonnee te beroven, maar stuitte op een paar handboeien: hij koos uitgerekend de tas van een agent in burger.
De man werd betrapt door een 'stille' van het zogenoemde Doelgroepenteam Binnenstad, dat onder meer gespecialiseerd is in zakkenrollerij. Enkele van deze agenten in burger stapten dinsdag tegelijk met de verdachte in de tram.
Toen de tram zich in beweging zette, zag de zakkenroller zijn kans schoon. Gedekt door een loshangend hemd opende hij omzichtig de tas van één van de agenten. Zijn verbazing was groot toen hij in plaats van een portemonnee een paar handboeien uit de tas viste, meldt de politie woensdag.
De politiemannen hadden de verdachte, die een bekende is van de politie, al in het oog gehouden en deden hem de handboeien gelijk om. De man verklaarde dat hij dacht dat de agent een toerist was. Binnenkort moet hij zich voor de rechter verantwoorden.