Google wil ontwikkelingslanden helpen om aansluiting te vinden bij de ontwikkelde wereld. Google gaat ervoor zorgen dat de Braziliaanse Surui-stam het internet gaat gebruiken.

Volgens Surui-stamhoofd Almir Surui heeft zijn stam door de hulp van Google meer aandacht gekregen van de buitenwereld. Iedereen kan nu zien dat zijn stam wordt bedreigd door de oprukkende industrialisatie in BraziliŽ. Door Google's hulp kan de Surui-stam beter zijn toekomst in eigen hand nemen.

De Surui-stam kwam 40 jaar geleden voor het eerst in aanraking met de geciviliseerde wereld. De stam is echter nog steeds ťťn van de meest geÔsoleerde samenlevingen te wereld. Sinds het contact met de buitenwereld wordt de stam geteisterd door ziektes.

Leden van het Google Earth Outreach-programma reisden af naar het Amazone-gebied om ter plekke aan stammen uit te leggen hoe ze Google Earth kunnen gebruiken om de illegale activiteiten van Braziliaanse houthakkers aan de kaak te stellen. Door illegale houtkap raakt de Surui-stam steeds meer van zijn 600.000-hectare grondgebied kwijt. De Braziliaanse overheid erkent de rechten die de Surui hebben op hetgrondgebied, maar de stam heeft niet de wapens noch de manschappen om zich te verdedigen tegen de criminele houthakkers.

ICT-bedrijven zijn zeer geÔnteresseerd om activiteiten te ontplooien in BraziliŽ omdat de economie in het ontwikkelingsland snel groeit. Steeds meer Brazilianen kunnen zich mobiele telefoons en computers veroorloven.