Indonesiers kunnen vanaf vrijdag het eerste nummer van hun nationale versie van het tijdschrift Playboy kopen. In de Indonesische Playboy staan geen blote vrouwen, verklaart een fotograaf van het persbureau Associated Press die het eerste nummer al heeft ingezien. De fotos van vrouwen die er wel instaan, zijn niet pikanter dan die in andere bladen die al te koop zijn in het voornamelijk islamitische land.

Het hoogste islamitische orgaan van IndonesiŽ, de Raad van Geestelijken, is niet blij met de verschijning, ongeacht of de inhoud is aangepast. We verwerpen Playboy omdat het een icoon van pornografie is, zei raadslid Maruf Amin. Toen in januari bekend werd dat er een Indonesische Playboy zou komen, braken her en der demonstraties uit.

De meeste IndonesiŽrs praktiseren een gematigde vorm van islam. Het merendeel van de vrouwen draagt geen hoofddoekje, maar wel strakke spijkerbroeken en mouwloze T-shirts.

De Indonesische Playboy kost zon 3,5 euro, meer dan twee keer zoveel als het minimumdagloon, maar betaalbaar voor veel stadsbewoners.

In het eerste nummer staat een interview met de internationaal bekende Indonesische auteur Pramoedya Ananta Toer. Ook staan er artikelen in over Oost-Timor en de geschiedenis van Indonesische cartoons.