Zestig huisdieren, waaronder 22 chihuahuas, 8 katten, een aantal konijnen, een kip en een tortelduif hebben wekenlang in onmenselijke omstandigheden in veel te kleine gestapelde reiskooien geleefd in een woning ergens in de gemeente Bellingwedde. De 72-jarige eigenaresse van de dieren heeft van de landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming een proces-verbaal gekregen.
Alhoewel er sprake is van ernstige aantasting van het welzijn van de dieren mag de vrouw haar dieren vooralsnog houden. "We gaan pas tot in beslagname over als er sprake is van een zeer schrijnende situatie", zegt woordvoerder Jelko de Ruijter van de LID. "In dit geval was er wel sprake van ernstige aantasting van het welzijn van de dieren vanwege de benarde huisvesting en omdat de dieren amper water hadden, maar hun conditie was wel goed."
De dierenbescherming wil binnenkort controleren of de vrouw de verzorging van de dieren heeft verbeterd. Ze moet zich volgens De Ruijter overigens sowieso voor de rechter verantwoorden. "Ze krijgt dan minimaal een geldboete, maar het kan zijn dat ze ook een houd-verbod opgelegd krijgt."
Voor de vrouw is het overigens te hopen dat buitenstaanders niet er achter komen waar ze woont. "We zijn uiterst terughoudend in de berichtgeving", zegt woordvoerder De Ruijter. "Er zijn enkele gevallen bekend van mensen die nadat ze waren bekeurd voor dierenverwaarlozing te maken hebben gekregen met bedreigingen van buren of buitenstaanders. Dat willen we voorkomen."